- Ιατρός: Ευαγγελία Κολόβη
- Eιδικότητα: Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
- Επικοινωνήστε με το γιατρό
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν οτι το πρωινό βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, τη διαισθητική αντίληψη και την ακαδημαική επίδοση στους νεότερους. Επιπλέον μελέτη έδειξε πόσο η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας οικογένειας είναι περισσότερο το πρόβλημα που σχετίζεται είτε με την παράλειψη του πρωινού είτε τρώγοντας ένα διατροφικά κακής ποιότητας πρωινό.
Ανάλογες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως τα άτομα τείνουν είτε να καταναλώνουν ένα πλήρες ανθυγιεινό πρωινό ή καθόλου πρωινό.
Οι κύριοι λόγοι για την παράλειψη του πρωινού φαίνεται να σχετίζεται με την έλλειψη χρόνου, έλλειψη όρεξης το πρωί και στους εφήβους επίσης, η ανησυχία για το σωματικό τους βάρος. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε πως το 10-30% των παιδιών και εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα, με ένα υψηλότερο ποσοστό στους εφήβους και τα κορίτσια.
Στο σημερινό κόσμο επιβραβεύουμε τα παιδιά μας με λίπος, πιστεύοντας πως είναι καλό. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι γονείς δεν επηρεάζουν μόνο την απόφαση των παιδιών τους για να φάνε το πρωινό αλλά και τα τρόφιμα που τελικά τείνουν να επιλέγουν.
Συνολικά οι μελέτες δείχνουν πως:
- Πρέπει να εξετάσουμε πως μετά απο μία μακρά νύχτα, το πρωινό είναι η πρώτη πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για τις γνωστικές δραστηριότητες ή τη φυσική δραστηριότητα και συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
- Όσοι παραλέιπουν λιγότερο συχνά το πρωινό, εκπληρώνουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ορισμένων ειδών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν καθημερινά, έχουν μεγαλύτερες τιμές κοιλιακής περιμέτρου, υπερινσουλιναιμίας, υψηλής ολικής χοληστερόλης και LDL-κακής χοληστερόλης.
- Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μακρόθεσμη τακτική κατανάλωση πρωινού, μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στις μεταβολικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον καρδιακό κίνδυνο.
Σε σχέση με τους γονείς και τα παιδιά:
- Η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει οτι το πρωινό στην προσχολική ηλικία και στα παιδιά έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία.
- Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στα παιδιά να επιλέξουν το είδος του πρωινού που προτιμούν μεταξύ των προτεινώμενων. Ο γονέας που τρώει καλά, αποφέυγει τα σνακ μεταξύ των γευμάτων, προσθέτει πολλά φρούτα και εποχιακά λαχανικά στο τραπέζι και οι οποιοι δεν αγοράζουν έτοιμα προς κατανάλωση γεύματακαι προετοιμάζει γεύματα προσεκτικά. Πρέπει να θυμόμαστε πως και τα παιδια είναι πλάσματα της συνήθειας, έτσι αν υιοθετούν ορισμένες συνήθειες θα είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε μεταξύ των γευμάτων.
- Ποτε μην αντιμετωπίζουν το φαγητό ως ανταμοιβη, τρώμε για να θρέψουμε και όχι για να παρηγορήσουμε ή να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας.
- Το φαγητό δεν είναι παιχνίδι, τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται στο τραπέζι για το φαγητό, χωρις να αποσπούνται απο τα ΜΜΕ.
- Το πρωινό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν εκπαιδευτικές στρατηγικές για την δημιουργία και την ενίσχυση της σωστής προσέγγισης στο φαγητό. Παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες μπορεί να είναι σημαντικά ώς τακτική για να προσεγγίζουν τη διατροφή και να μάθουν τα τροφίμα.
- Διδάσκοντας τα παιδιά να τρώνε πρωινό, ειδικά υγιεινό αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας αλλά και έμμεσα σε όλες τις συνδεδεμένες παθολογικές καταστάσεις όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, οστεοαρθρικές ασθένειες κ.α.
Ευαγγελία Κολόβη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Καποδιστρίου 5, 122 41 Αιγάλεω, Αθήνα
Τ: 210 5988013 Κ: 6940732597
Εmail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.