Συναισθηματική διατροφή

Συναισθηματική διατροφή

Ο καθένας σας χρειαζεται να ακολουθει μια σωστή διατροφή για να είναι υγιής. Πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία κατάλληλων τροφών από το κάθε επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας.

Όμως πόσοι απο εσάς έχετε μια αρκετά σωστή ‘’συναισθηματική διατροφή’’, ώστε να μπορείτε να έχετε ένα υγιές μυαλό, σώμα και ψυχή;

Ιατρός: Ευαγγελία Κολόβη
Eιδικότητα: Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επικοινωνήστε με το γιατρό

Συναισθηματική διατροφή είναι το ποσό των συναισθημάτων που εσωτερικεύονται και φαίνονται να επηρεάζουν ταυτόχρονα την διατροφή σας. Εάν αυτά τα συναισθήματα είναι θετικά συναισθήματα, θα σας γεμίζουν με θετική ενέργεια. Εάν αυτά τα συναισθήματα είναι αρνητικά συναισθήματα, θα σας γεμίζουν με αρνητική ενέργεια.

Η σύνδεση συναισθηματικής κατάστασης με τη αναζήτηση τροφής λέγεται συναισθηματική πείνα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι διαφορές της συναισθηματικής πείνας με τη φυσιολογική πείνα:

Η συναισθηματική πείνα:—  Έρχεται ξαφνικά—  Σχετίζεται με συγκεκριμένα φαγητά—  Μόνο τα συγκεκριμένα φαγητά θα σας ικανοποιήσουν—  Επιζητείτε άμεση ικανοποίηση—  Μετά το γεύμα έχετε ενοχές

Η φυσιολογική πείνα:—  Έρχεται σταδιακά—  Τα περισσότερα φαγητά θα καλύψουν την ανάγκη σας—  Αντέχετε και λίγα λεπτά παραπάνω—  Μετά το γεύμα έχετε αίσθημα ικανοποίησης

Τα άτομα με συναισθηματική διατροφή είναι, κατά μέσο όρο, πιο υπέρβαρα με μεγαλύτερες διακυμάνσεις βάρους, προσπαθούν χρόνια να ακολουθήσουν δίαιτες, μεερικοί το συνεχίζουν, ενώ άλλοι τα παρατούν απογοητευμένοι.
Συγκριτικά με άλλους, τα άτομα με συναισθηματική διατροφή αντιμετωπίζουν συνήθως περισσότερα προβλήματα με τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις καθώς και στον επαγγελαμτικό τους τομέα. Επιπλέον, έχουν αυξημένα κρούσματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, αυξημένες σωματικές ανησυχίες και είναι περισσότερο ευαίσθητοι.

Υπάρχουν όμως πρακτικές τεχνικές αντιμετώπισης. Αυτές εστιάζονται τόσο στον τρόπο σκέψης, όσο και σε συμπεριφοριστικές διαδικασίες.

Σχετικά με τον τρόπο σκέψης, πρέπει αρχικά να διακρίνετε ότι αυτό που νιώθετε δεν είναι πείνα αλλά κάποια μορφή εκνευρισμού. Στην συνέχεια να ενισχύσετε την θέληση για την αποφυγή κατανάλωσης τροφής και να μην δώσετε επιλογές στον εαυτό σας την συγκεκριμένη στιγμή. Τέλος να φανταστείτε πόσο αρνητικά θα νιώθετε αργότερα αν ενδώσετε στις τάσεις της στιγμής.

Ο φαύλος κύκλος της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής είναι πιθανό να σπάσει πιο εύκολα εφόσον καταγράψετε αναλυτικά τις διατροφικές σας συμπεριφορές σε ένα ημερολόγιο για ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε πότε και κάτω από ποια συναισθηματική κατάσταση τρώτε περισσότερο και θα μπορέσουμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα.

Μπορείτε να γεμίσετε τον εαυτό σας με τα θετικά συναισθήματα : 

  • Να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας σχετικά με τη διατροφή σας
  • Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
  • Να εντάξετε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών στην καθημερινή σας διατροφή
  • Να μάθετε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε πρόοδο που κάνετε
  • Να κάνετε περισσότερες ευχάριστες δραστηριότητες που θα σας γεμίζουν ψυχικά
  • Να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας και τα έντονα συναισθήματα
  • Να παίρνετε στήριξη από τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας ώστε να διατηρήσετε τις αλλαγές
  • Να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας εμψυχώνουν και σας ενθαρρύνουν
  • Να είστε σε μέρη που σας βοηθούν να παραμένετε συγκεντρωμένοι στο να είστε θετικοί
  • Να ασχολείστε με δημιουργικές και ομαδικές δραστηριότητες
  • Να διαβάζετε βιβλία
  • Να κάνετε πράξεις καλοσύνης
  • Να μιλάτε θετικά και ενθαρρυντικά στους άλλους
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε σας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα.

Για να έχετε μια σωστή συναισθηματική διατροφή, θα πρέπει να έχετε ένα μεγαλύτερο βαθμό θετικών συναισθημάτων να γεμίζει τη ζωή σας. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά αν συνεχίζετε να προσπαθείτε για αυτό, είστε πολύ κοντά!

Σημαντικό είναι ο καθένας να κατανοήσει ότι πρέπει να ξεπεράσει την συνεχή διερεύνηση για το ‘’μαγικό διαιτολόγιο’’ που θα του φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Η λύση ναι μεν ξεκινάει με ένα σωστό και κατάλληλο για τις ανάγκες του διαιτολόγιο μέσω ενός ειδικού, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της προσπάθειας βασίζεται στην προσωπική βελτίωση. Προσπαθήστε το!

Ευαγγελία Κολόβη  

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Καποδιστρίου 5, 122 41 Αιγάλεω, Αθήνα

Τ: 210 5988013   Κ: 6940732597

Εmail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να δείτε και αδημοσίευτες συνεντεύξεις

 

H συνέντευξη της εβδομάδας

Τελευταία άρθρα