Αρθρογραφία

Αυχενικός ευθειασμός.Τα συνήθη αίτια είναι η πολύωρη κάμψη της κεφαλής μπροστά, όπως σε άτομα καθισμένα στο γραφείο, η χρήση κινητού, τάμπλετ κλπ.

Αυχενικός ευθειασμός - Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης - Φυσικοθεραπευτής

 

Οι επτά σπόνδυλοι του αυχένος σχηματίζουν ένα τόξο που λέγεται Αυχενική Λόρδωση ή Αυχενικός ευθειασμός. Το τόξο αυτό βοηθά ώστε τα φορτία που δέχονται οι σπόνδυλοι να κατανέμονται συμμετρικά. Όταν το τόξο αυτό δεν υπάρχει και οι σπόνδυλοι μεταξύ τους σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία, μιλάμε πλέον για ευθειασμό αυχένος.

Ιατρός: Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης
Eιδικότητα: Φυσικοθεραπευτής
Επικοινωνήστε με το γιατρό

 

   Τα συνήθη αίτια του ευθειασμού είναι η πολύωρη κάμψη της κεφαλής μπροστά, όπως σε άτομα καθισμένα στο γραφείο, η χρήση κινητού, τάμπλετ κλπ. Ακόμα από κακή στάση στον ύπνο. Επίσης, από κάποιο παλιό τραύμα ή οστεοπόρωση.

   Αποτέλεσμα της στάσης αυτής είναι να μεταφέρεται το βάρος μπροστά και να φορτίζονται οι σπόνδυλοι περισσότερο μεταξύ τους προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις την λεγόμενη σπονδυλοπάθεια. Κυρίως όμως κάποιες μυικές ομάδες βρίσκονται σε  συνεχή μυικό σπασμό χάνοντας την ελαστικότητα τους. Η κύρια αιτία που παράγεται πόνος στον ευθειασμό είναι οι μυς αυτοί.

    Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με αυχενικό ευθειασμό δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν.

Η αριστερή ακτινογραφία  δείχνει έναν αυχένα φυσιολογικό, ενω η δεξιά δείχνει έναν αυχένα με ευθειασμό.

 

    Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα έχουν συνήθως πόνο στον αυχένα, νοιώθουν ένα βάρος ή σφίξιμο. Κάποιοι παρουσιάζουν πονοκεφάλους ή ζαλάδες (τους λεγόμενους αυχενογενείς) και περιορισμό σε κάποιες κινήσεις του κεφαλιού.

     Η πλήρης και σωστά εφαρμοζόμενη φυσικοθεραπεία θα δώσει τη λύση για τα αίτια των συμπτωμάτων. Σε αντίθεση με τα φάρμακα που απλά θα εξαλείψουν το σύμπτωμα.

      Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να αξιολογήσει πολύ καλά την κατάσταση του αυχένα, εντοπίζοντας τους μυς που είναι σε σπασμό (μελέτες έδειξαν ότι είναι μυς σε βάθος).  Θα πρέπει να αποφορτιστούν οι μυς αυτοί και να αποκτήσουν την ελαστικότητα τους. Αυτό θα γίνει με την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών και μηχανημάτων τα όποια μεταφέρουν σε μεγαλύτερο βάθος ενέργεια.

 

Ασκήσεις  που μπορούν να κάνουν στο σπίτι για όσους έχουν αυχενικό ευθειασμό

 

     Πέραν της αποφόρτισης των συγκεκριμένων μυών θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει και ενδυνάμωση των μυών που είναι αδύναμοι και τους οποίους θα εντοπίσει ο  φυσικοθεραπευτής. Επίσης θα υποδείξει ασκήσεις στον ασθενή για κατ’οικον εκτέλεση.

      Έκτος από τους μυς θα πρέπει επίσης να αποφορτιστούν τα μεσοσπονδύλια διαστήματα με ειδικές τεχνικές που θα εφαρμόσει ο φυσικοθεραπευτής και εφαρμογή μηχανημάτων.

      Οι δεξιότητες του φυσικοθεραπευτή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Μυοσκελετικά & Νευρολογικά Προβλήματα

 

Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να δείτε και αδημοσίευτες συνεντεύξεις

 

H συνέντευξη της εβδομάδας

Τελευταία άρθρα